Årsklockan motiverar till trafikfostran
Lärare är en av de viktigaste länkarna i kedjan av livslång trafikinlärning. I en enkätundersökning som genomförts av Trafikskyddet visade det sig att nio av tio föräldrar vill ha trafikfostran i varje årskurs. Det finns alltså efterfrågan för undervisning av att röra sig säkert i trafiken, men frågan är varifrån man ska hitta tid och ett lämpligt utrymme för att behandla ämnet i skolans vardag. Det råder heller ingen brist på ämnen att behandla, men hur kan man behandla dem så att motivationen för inlärning är hög, och vilka mål lönar det sig att ställa?
Årsklockan för trafikfostran är ett planeringsverktyg som hjälper läraren att dela in trafikfostran i lämpliga temaområden under hela skolåret. Utgångspunkten för årsklockan är tanken att man ska behandla trafiksäkerhet i skolor och läroanstalter minst fyra timmar om året.
Då trafikfostran ingår i undervisningen varje år ger det läraren möjligheten att betona teman som passar just den åldersgruppen. Då trafikfostran behandlas flera gånger under skolåret kan man beakta årstider och de förändringar i förhållanden och rörelsesätt som de medför.
Läroplansreformen förändrar trafikfostran
I läroplanen för grundundervisningen ingår trafikfostran i många ämnen och den är även med i ämneshelheten om säkerhet och trafik. Det finns alltså en möjlighet för effektiv trafikfostran. Utmaningen är att många andra viktiga teman har en motsvarande ställning och att läroämnena har ett överflöd av s.k. eget innehåll.
I lågstadier är det lättare att koordinera teman som inkluderas i olika läroämnen då en lärare i huvudsak ansvarar för att undervisa klassen i olika ämnen. I högstadiet kräver koordineringen av ämneshelheter gemensam diskussion och planering för hela skolan. I kommande läroplaner kommer man att göra sig av med dessa ämneshelheter, men man kommer att ersätta dem med teman som harmoniserar undervisningen, och förhoppningsvis ingår trafikfostran i dessa.
Material för låg- och högstadieskolor
Årsklockan för trafikfostran är ett verktyg som erbjuds skolorna för att planera trafikfostran. Med den som grund kan en eller flera lärare tillsammans planera hur de ska förverkliga innehållet och tidtabellerna för trafikinlärningen. För lågstadier har man som stöd för årsklockan utvecklat materialen fotgängarens och cyklistens kort med innehåll, metoder och material för trafikfostran. I det här materialet har man funderat på i vilket läroämne det vore förnuftigast att inkludera trafikfostran.
Man har också utvecklat material som stöd för årsklockan för högstadier. Materialet har delats in enligt metod. Information erbjuds också, men tyngdpunkten ligger på de metoder som används för att utmana ungdomarna att fundera på sitt eget uppförande i det verkliga livet och i trafiken. Även i högstadiernas material har man funderat på vilket ämne det vore naturligast att kombinera det här innehållet med.
Statistik och lärare bakom planeringen
Som grund för planeringen av materialet för både låg- och högstadieskolor har man använt information om trafikolyckor med barn och ungdomar, och utgående från det format innehållet för trafikinlärningen. I planeringsarbetet har man funderat på olika åldersgruppers förutsättningar och behov för att röra sig i trafiken samt också trevliga arbetssätt från elevernas och lärarnas synpunkt. Lärarna har fått sätta sig in i låg- och högstadiernas material under utbildningen inom fortbildningsprojektet ’Lärare för trafik – Trafik för lärare’. I fortsättningen finns materialet på Trafikskyddets webbplats.
