Pyöräilijän ja jalankulkijan säännöt helpossa oppaassa
Uusimme suositun Jalan ja Pyörällä –oppaan. Opas löytyy netistä ja se on tilattavissa myös paperiversiona. Värikäs, informatiivinen ja helppolukuinen opas on jokaisen opettajan rautaisannos liikennesääntöihin. Tarjolla on myös liikennetilanteiden PowerPoint kuvat, joiden avulla voi tehdä vaikkapa pistokokeen.
Väistämissäännön tuntemus romahtanut
Liikennesääntöjä ja etenkin väistämissääntöjä on hyvä kerrata, sillä sääntötuntemus on laskenut viime vuosina rajusti. Etenkin pyöräilijän oikea käyttäytyminen suojatien jatkeella on hakusessa. Vain reilu kolmannes tiesi, että pyöräilijä väistää pyörätien jatkeella ajaessaan suoraan ajavaa autoa, ellei liikennemerkein ole toisin osoitettu.
Tiedot perustuvat TNS Gallupin kautta kerättyyn joulukuussa 2011 kyselytutkimukseen, johon vastasi 1426 vastaajaa.
Suojatie ja pyörätien jatke ovat eri asia
Suojatie on jalankulkijoille tarkoitettu tienylityspaikka. Suojatiellä ei saa pyöräillä, ei edes alle 12-vuotias, jolle jalkakäytävällä ajaminen on sallittu.
Kun kävelytie ja pyörätie kulkevat rinnakkain tai ne on yhdistetty, kävelijä käyttää tietä ylittäessään suojatietä ja pyöräilijä pyörätien jatketta.
Suojatie ja pyörätien jatke on vielä monin paikoin merkitty yhtenäisellä seepraviivoituksella, mikä voi aiheuttaa sekaannusta. Vuoden 2017 loppuun mennessä pitää kaikkien ylityskohtien olla sellaiset, että jalankulkijan suojatie ja pyörätien jatke on merkitty erikseen. Tällöin pyöräilijä näkee helposti, missä tien ylittäminen pyörällä ajaen on sallittua.
Lisätiedot: yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna p. 020 7282 339
Lue lisää:
- Salla Karvinen: Pyöräilyn väistämissääntöjen tuntemus – tutkimusraportti (Liikenneturva 2012)
- Jalan ja pyörällä –opas
- Jalan ja Pyörällä PowerPointit

Jalan ja Pyörällä -opas auttaa kertaamaan liikenteen säännöt
